Cum folosim WordPress ?

Salut ! Astăzi revenim cu un nou ghid care te va ajuta să înțelegi cum folosim wordpress. Mai exact îți vom explica funcțiile panoului de control. Dacă nu ai parcurs încă tutorialul de instalare wordpress îți recomandăm să citești articolul scris de noi.

Primul contact

Primul contact  cu interfața de administrare a platformei WordPress, cel mai probabil te va lăsa puțin descurajat din cauza numărului de opțiuni disponibile în primă fază. Fiecare funcție în parte are la rândul ei mai multe subfuncții. Ei bine, trebuie să știi că platforma despre care discutăm este o platformă foarte user friendly și nu există motive de îngrijorare.

 

interfata-wordpress

Interfața WordPress la prima vedere

Cum folosim WordPress . Meniurile.

Dashboard (Home) – Aici vei găsi informații de bun venit, scurtături către cele mai utilizate funcții de către tine sau link-uri către diferite acțiuni pe care le poți face. În Dashboard poți seta chenare ce să conțină informații sau funcții de care ai nevoie (a se vedea Drag boxes here). De asemeni în dreapta sus există 2 submeniuri și anume Screen Options și Help.

În secțiunea Screen Options poți activa sau dezactiva anumite funcții disponibile în pagina pe care te afli iar pe butonul de Help sau Ajutor vei găsi informații utile despre zona în care te afli și ce poți face.

Updates – În secțiunea de updates vei putea actualiza atât platforma atunci când există actualizări disponibile, cât și tema pe care tu o ai instalată sau modulele instalate de tine.

Posts – Zona de unde poți creea articole, cât și configura categoriile și etichetele. Această secțiune are la rândul ei mai multe subsecțiuni precum: All posts, add new posts, Catergories și Tags. Fiecare îndeplinește mai multe roluri. În All posts poți observa toate articolele scrise de tine pe site/blog și poți modifica, șterge, muta articole.

În pagina Add new post vei găsi editorul de text și posibilitatea de a adăuga o postare nouă. Despre fiecare funcție mai importantă vom vorbi separat în alte articole. La Categories poți adăuga sau modifica categoriile de pe site (categorii de articole). Spre exemplu poți creea categorii precum : Fashion, IT, Lifestyle, etc. În secțiunea Tags (sau etichete) poți adăuga sau modifica cuvintele cheie relevante pentru site-ul tău.

Media – În media vei regăsi toate fotografiile sau videoclipurile disponibile pe site. Aici există 2 subsecțiuni și anume Library și Add New . În Library vei putea găsi disponibile fișierele media și le vei putea aranja, modifica, aloca unui articol sau unei pagini, etc. Cu ajutorul secțiunii Add New, vei putea încărca conținut media și ulterior revizui/edita conținutul încărcat.

Pages – În secțiunea Pages, datorită subsecțiunilor disponibile, vei putea vizualiza paginile pe care le deții, respectiv vei putea creea, modifica și actualiza paginile.

Comments – În secțiunea de Comments vei putea administra toate comentariile pe care le vei primii la articole sau pagini. De aici vei putea aproba sau respinge comentarii, le vei putea modifica sau șterge.

Appearance – Una dintre cele mai încărcate secțiuni ale panoului de control. Cu ajutorul submeniurilor disponibile aici vei putea adăuga și activa teme, vei putea customiza design-ul site-ului tău, vei putea modifica zone din site și seta meniuri.

Cu ajutorul secțiunii Widgets vei putea adăuga/modifica/șterge diferite „piese” ale site-ului tău, piese folosite pentru a afișa conținut în diferite zone ale site-ului (header, footer, sidebar, etc)

Plugins – În secțiunea de module (sau Plugins în engleză) vei putea adăuga diferite funcții pentru site-ul tău. Poți adăuga, modifica și șterge module ce te vor ajuta la optimizarea site-ului tău. Poți consulta librăria de module WordPress pentru a vedea fiecare cam ce face, sau poți căuta în căsuța de search, funcțiile de care tu ai nevoie (seo, cache, contact form, etc)

Users – În secțiunea Users vei avea posibilitatea să administrezi toți utilizatorii înregistrați ai site-ului tău. Fie că dorești să creezi un utilizator nou, să modifici drepturile de acces ale altor utilizatori sau să ștergi un utilizator anume, WordPress îți oferă această posibilitate cu ajutorul acestei secțiuni.

Tools – După cum îi este și denumirea, în secțiunea Tools vei putea folosi diverse utilitare pentru a importa și exporta setări pentru platforma WordPress. Acestă secțiune îți poate fi utilă dacă vrei să muți site-ul/blogul sau informațiile de pe acesta.

Settings – Aici ai disponibile toate setările pe care le poți face site-ului tău. De la setări generale precum numele site-ului, adresa la care poate fi accesat, adresa de email alocată acestuia și până la setări precum dezactivarea comentariilor, afișarea de pagini statice, setări pentru fișierele media sau setări pentru link-uri.

Concluzii

În mare cam acesta este panoul de control oferit de WordPress. Desigur, tu poți avea pe parcurs și alte opțiuni în funcție de ce anume adaugi sau ștergi. Articolul este scris folosind un panou în limba engleză (îți poți seta tot site-ul și în limba română, dar despre asta vom discuta într-un articol separat).

Am decis să îți prezentăm doar funcțiile de bază și să înveți rapid”  cum folosim wordpress  „Totuși dacă nu reușești să îți dai seama ce anume face un meniu/submeniu sau te împotmolești pe undeva, trebuie doar să ne lași un comentariu mai jos și te vom ajuta GRATUIT cu cea mai mare plăcere.

 

Lasă un răspuns